Lipiec 2015

Żółw zielony, inaczej żółw jadalny (Chelonia mydas) – gatunek gada z rodziny żółwi morskich. Nazwa pochodzi od koloru ich tkanki tłuszczowej. Często można go spotkać na pełnym morzu w stadach. Karapaks tego żółwia może osiągać do 140 cm długości, a masa ciała do 500 kg. Żywi się między innymi glonami, trawą morską, gąbkami.
Samce i samice dojrzewają płciowo pomiędzy 10 a 24 rokiem życia. Kopulacja może przebiegać pod wodą lub na jej powierzchni zwykle około kilometra od brzegu. Ciąża u tego gatunku trwa od 40 do 72 dni zależnie od rejonu, ciekawostką jest też to, że te z Pacyfiku składają mniej jaj od osobników z Atlantyku. Samice wychodzą na ląd w miejscu swego urodzenia tylko po to, żeby złożyć od 100 do 200 jaj o średnicy ok. 5 cm w wykopanych przez siebie za pomocą tylnych kończyn dołkach o głębokości ok. 20 cm. Następnie przysypuje jaja piaskiem. Może powtarzać tę czynność kilkakrotnie w jednym cyklu lęgowym, który przypada raz na 2 lub 3 lata. Występuje we wszystkich ciepłych morzach i oceanach.


Operacja współfinansowana przez Unię Europejską ze środków finansowych Europejskiego Funduszu Rybackiego
zapewniającą inwestycje w zrównoważone rybołówstwo.